Ät fisk så blir du smart!

Eleven ska: Laga och äta en klimatsmart fiskrätt

Att kunna de vanligaste arterna matfisk i sjö och hav. Att veta lite om hur fisk fångas. Att känna till det viktigaste om hållbart fiske. Att känna igen märken för ekologiskt (KRAV) och hållbart (MSC) fisk. Att veta vilken näring vi får genom att äta fisk. Att prova att tillaga fisk.

Ta med bilder på fiskarter. Läs på om mil­jömärkt fisk. krav har en 4-­sidig informa­tionsbroschyr. Man kan också googla på miljömärkt fisk och få fram enkel och bra information. Ta med märkena KRAV och MSC. Ta med en kokbok med klimatsmarta fisk­recept. Tips nedan. Planera för en fiskmåltid.

• Börja med fiskarterna. Gå igenom de vanligaste matfiskarna. Vilka lever i hav och vilka i sjöar? Vad äter de och hur lever de? Gör fiskar: Leta fram bilder (eller rita och måla) och klistra på kartong, klipp ut. Vad finns det mer för ätbara djur i havet? Har eleverna provat?
  • Prata om hur fisk fångas för att bli vår mat. Vad använder man för redskap? Hur kommer de från vattnet till våra bord? En del fisk odlas. Vilken? Berätta om hotet mot fisken och uthålligt fiske. Vad kan man äta för fisk utan att påverka klimatet negativt? Visa miljömärkena för fisk.
  • Gör en fiskdamm med de urklippta fisk­arna och andra djuren. Fiska och lär er samtidigt namnen på fisken och om de är klimatsmart mat eller ej.
  • Sedan maten: Varför är det bra att äta fisk? Vad innehåller fisk för nyttiga ämnen för oss människor? Är det gott med fisk? Vad kan man göra för mat av fisk?
  • Välj tillsammans ut recept till en fiskrätt som eleverna kan tycka om. Fiskgryta? Ugnsstekt fisk i folie? Fisksoppa? Leta recept på inter­net eller i en kokbok.

Fiskfest i köket!

Läs mer om hållbart fiske:
Mat & klimat av Johanna Björklund, Pär Holmgren och Susanne Johansson.
Krav informerar: Fiske.
Naturskyddsföreningen: t.ex. Rätt fisk i disk.
Recept på klimatsmarta fiskrätter finns t.ex. i 100 % ekologiskt, Informationsförlaget
Majas klimatmat, ica Bokförlag
Carolas ekokök, Bokförlaget Langenskiöld