Länkar och lästips

Länkar

Länkar till organisationer, institutioner, företag och konsulter som verkar professionellt med information och utbildning i ekologisk produktion och konsumtion:

www.slu.se/epok
Centrum för ekologisk produktion och konsumtion – epok, Sveriges Lantbruksuniversitet

www.ekocentrum.se
Stiftelsen Ekocentrum i Göteborg

www.ekolantbruk.se
Ekologiska Lantbrukarna i Sverige

www.ekomat.nu
Miljöresurs Linné

www.ekoweb.nu
Ekoweb

www.skolmatensvanner.se
Skolmatens Vänner

www.krav.se
KRAV

www.lrf.se
Lantbrukarnas Riksförbund

www.livsmedelssverige.org
LivsmedelsSverige

www.naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen

www.skolmatsforum.se
Skolmatsforum

www.sjv.se
Jordbruksverket

www.kov.se
Konsumentverket

www.slv.se
Livsmedelsverket

Lästips

Kokböcker och recept:

Ekologisk mat i storkök, sagt och gjort av Carola Magnusson, LT:s förlag.

Carolas Ekokök, mat som smakar på riktigt. Carola Magnusson. Bokförlaget Langenskiöld 2008.

Majas klimatmat och Sju årstider i Majas kök, Genom att följa årstidernas växlingar och välja maten vi äter med omsorg kan vi minska vår klimatbelastning och bidra till en hållbar utveckling. Maja Söderberg, 2008. www.majasklimatmat.se

100 % ekologiskt – inspireras av ekomat! Recept för den ekologiska skolrestaurangen och för hemmaköket. Informationsförlaget.

Naturligt vis, ekologisk mat för restaurang och storkök. Utbildningsmaterial för personal och elever inom restaurang och storhushåll, EkoMatCentrum, info@ekocentrum.info

Det jordnära köket, en ekologisk aptitretare med 66 recept av Lars ”Pluto” Johannison, EkoMatCentrum, info@ekocentrum.info

Dessa fantastiska bönor, fakta- och recept- pärm om baljväxter. Konsumenter i samverkan, www.konsumentsamverkan.se

Vegetarisk mat för storhushåll, kokbok av Keld Hyldig, ICA-bokförlag, http://libris.kb.se/bib/8358326

Faktaböcker om mat:

Skolmatsafarin – från Malmö till Kiruna, Annika Undt Widell. Lantbrukarnas Riksförbund

Ät S.M.A.R.T. för hälsa och miljö. Utbildningsmaterial, www.folkhalsoguiden.se

Mat & Klimat. Faktabok om matens klimatpåverkan. J. Björklund, P. Holmgren, S. Johansson, Medströms bokförlag 2008.

Tyst Hav, jakten på den sista matfisken. ”Mitt intresse för fiske började på allvar just när jag först läste om ålen.”, Isabella Lövin, Ordfront 2007, www.adlibris.com

Den hemlige kocken, det okända fusket med maten på din tallrik. Mats-Eric Nilsson, Ordfront 2007, www.adlibris.com

Döden i grytan, om vår rädsla för riktig mat. Mats-Eric Nilsson, Ordfront 2010. www.adlibris.com